tt

jp

 

Tentoonstelling Mesdag & Japan

Het Verre Oosten verzameld

In museum De Mesdag Collectie van 7 maart t/m 17 juni 2018

Kleurrijk keramiek, samoeraizwaarden en bronzen altaarvazen: Hendrik Willem Mesdag deed enthousiast mee aan de verzameldrift van Japanse kunstvoorwerpen die in de 19de eeuw ontstond. In de jaren rond de opening van zijn museum in 1887 kocht Mesdag meer dan honderdveertig Japanse objecten. In de tentoonstelling Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld worden ruim veertig van deze objecten in de context van hun tijd geplaatst. Samen met historische documenten en enkele bijzondere bruiklenen wordt zo de hele periode van fascinatie voor Japan in Den Haag gepresenteerd: van de decennia vóór 1868, toen Nederland nog de enige westerse handelspartner van Japan was, tot de jaren erna, toen Japan zijn grenzen openstelde en alles uit dat land in Europa een rage werd.

In Den Haag was Japanse kunst in overvloed verkrijgbaar; kunsthandelaar E.J. van Wisselingh, waar Mesdag veel schilderijen kocht, en de Groote Koninklijke Bazar tegenover Mesdags Panorama aan de Zeestraat hadden een uitgebreid assortiment. Net als veel tijdgenoten bracht Mesdag een bijzondere collectie Japanse toegepaste kunst bijeen. Zijn verzameling vond zowel een plaats in zijn museum als bij hem thuis.

Van kraanvogel tot samoeraizwaard
Mesdag kocht heel uiteenlopende kunstvoorwerpen, variërend van een theekom van ruw aardewerk met de afbeelding van een tijger uit de eerste helft van de 19de eeuw, tot een met kraanvogels gedecoreerd kastje met lakwerk, dat in zijn tijd is gemaakt. Ook wapens en religieuze voorwerpen hadden Mesdags belangstelling. Zo kocht hij een samoeraizwaard uit een van de beste smederijen van Japan en vond een grote offervaas met draken zijn weg naar Den Haag. Een unicum is de grote Arita-schaal die als een soort stripverhaal is beschilderd met voorstellingen van de productiestappen in een porseleinfabriek.

Rozenburgaardewerk
Op de tentoonstelling is ook 19de-eeuws Rozenburgaardewerk te zien van Haagse keramisten die zich door Japanse kunst lieten inspireren. Tot die groep behoorde ook Theo Colenbrander, een van de meest originele en experimentele keramisten van zijn tijd. Hij keek goed naar Japanse gestileerde motieven en decoraties die uit louter glazuur bestonden. Die paste hij op een heel eigen manier toe in zijn werk. Mesdag had grote bewondering voor Colenbrander en was een van de eersten van zijn tijd die zijn keramiek verzamelde.

De tentoonstelling Mesdag & Japan toont de hoogtepunten uit de verzameling Japanse kunst uit De Mesdag Collectie.

Periode: van 7 maart t/m 17 juni 2018
Openingstijden: woensdag t/m zondag, 12-17 uur

Voor eer informatie kijk op de website van De Mesdag Collectie.